Judo, een gevechtssport

die voor de 'zachte' weg kiest


De zachte weg

JU-DO betekent letterlijk weg van de soepelheid en is de school tot het onderricht van de zachte weg. Er worden dus geen vuistslagen of stampen toegediend. Judo is ook de enige sport in zijn soort waar geen wapens aan te pas komen. Elk vermeden gevecht is een gewonnen gevecht. 

Je niet verzetten tegen de kracht van je tegenstander maar deze gebruiken en toevoegen aan je eigen kracht en gepast reageren zowel in aanval als in verdediging zijn noodzakelijk.

Judo is de beheersing van lichaam en geest om zo een optimaal rendement te ontwikkelen.

Principes

Jigoro Kano had bij het ontwerpen van de sport, die ontleend is aan oudere verdedigingskunsten als jiujitsu, ook nadrukkelijk een training van de geest voor ogen. Zijn filosofie wordt gekenmerkt door twee begrippen:

  • Links staat Seiryoku Zenyo en dat betekent: "maximaal rendement bij minimale inspanning."
  • Rechts staat Jita Kyoeoi wat betekent:"voorspoed en algemeen welzijn."

Judo is meer dan een gevechtsport alleen. Het is een levenstijl met de nadruk op leven. Je moet niet aan judo doen om te leren vechten maar om te leren leven en alle leven te respecteren.

Download
Hier vind je alle Japanse judotermen met correcte vertaling op een rijtje!
woordenboek.pdf
Adobe Acrobat document 519.8 KB

Op weg naar de judogordels

Bij het verhogen van graad is een goede voorbereiding belangrijk! Je kunt hier de vereisten van de VJF in pdf-formaat (makkelijk uitprintbaar) bekijken.

Download
Bekijk zeker ook het JCOB-examenreglement!
examenreglement.pdf
Adobe Acrobat document 432.4 KB

 

Wij bieden ook zelfgemaakte, kwaliteitsvolle gradenboekjes aan.

Alle technieken zijn duidelijk en grondig uitgelegd met bijhorende tekst en foto's van onze eigen trainers!

Een must have!

Sport gezond


Je lichaam is je beste materiaal, draag er zorg voor! Zowel op als naast de mat is een gezonde levenstijl van groot belang. Met dit project tracht de VJF zijn clubs en vergunninghouders te informeren over de verschillende aspecten van 'gezond sporten'. 

Meer info vind je hier.


Sport veilig en binnen jouw grenzen

Onze club moet een plaats zijn waar je veilig kan sporten, waar je plezier kan maken, waar jouw mening telt. We willen dat iedereen elkaar respecteert en de grenzen van anderen aanvaardt. Jij bepaalt waar jouw grens ligt.

Indien er over jouw grens of die van een ander wordt gegaan, kun je praten met jouw ouders of trainers.

 

In de club kan je ook praten met Manfred of Katrien, onze API’s. Zij zijn de aanspreekpersonen voor iedereen die vragen of klachten heeft in verband met ongepast (seksueel) gedrag. Zij zullen naar je verhaal luisteren en kunnen uitleg geven over wat er kan of moet gebeuren. De API’s zijn hiervoor opgeleid en handelen vertrouwelijk. Je kunt hen ook bereiken via e-mail.

 
Links